Att Flytta hit - Att göra Punkt För Punkt!
OK, har Ni inte läst om ID-nummerna Ni behöver, bör Ni göra det först. Det hittar Ni här: Registreringar - Tysklands 3 Magiska Nummer
Men med alla dessa definitioner klargjorda, kommer vi till själva flytten. Självklart så beror det alltid på ens egna situation, men vad gör inte det? Här är min punkt-för-punktlista för flytt till Tyskland. Jag uppmanar alla som tittar på denna lista att köpa mig en öl när de kommer hit och berätta vad jag missat, för jag betvivlar att den (till motsatt från mig själv) är felfri.
I Sverige:
- Kontrollera dina ID-handlingar
Jag rekommenderar starkt att ha nya fräscha Pass och ID-kort. Passet är lite klumpigt att ha överallt och då är ID-kortet bättre. När Ni väl är i Tyskland är det ganska bökigt att göra nya ID-handlingar. Behöver man skapa nya handlingar måste man antingen boka tid på ambassaden i Berlin, eller åka tillbaka till Sverige. Om man gör nya ID-handlingar i Sverige över tex. det årliga julbesöket hos farmor och farfar, kan man för en liten avgift få dem skickade till ambassaden i Berlin, och ibland därefter vidareskickat till närmaste konsulat om man kontaktar dem. Det kanske är smidigare än att återigen åka tillbaka till Sverige för att plocka upp dem, men det är lite administration i det också. Tänk på att man kan få passet skickad till annan passtation än där man gör passet.
Viktigt att tänka på är att körkortet inte är en giltig resehandling eller identifikation utanför Sverige! - Beställ EU-sjukförsäkringskort
Detta är kanske lite överflödigt för att när Ni väl skriver dig i Tyskland och får tysk sjukförsäkring gäller inte den svenska. Men fram tills dess kan det vara bra att kunna styrka sin rätt till sjukvård om det skulle krångla eller ta mer tid än planerat. Se tidigare nämnda kommentar gällande överlappnings av försäkring.
Kortet beställs kostnadsfritt från försäkringskassan, så vad har man att förlora? - Anmäl flytt till Skatteverket
Senast 1 vecka innan flytt skall Ni registrera att Ni flyttar om Ni planerar bo i Tyskland mer än 1 år. Kan fyllas i med datering i framtiden.
Fyll i och skicka in blankett SKV 7665. Tänk på att gäller flytten även barn under 18 år ska blanketten vara underskriven av samtliga vårdnadshavare.
Barn som fyllt 16 år har rätt att själv göra en flyttanmälan och skriva under.
Läs mer på Skatteverkets sida om Ni vill ha mer detaljer om flytt till utlandet. - Anmäl flytt till Försäkringskassan
Fyll i och anmäl flytt till försäkringskassan, förslagsvis via deras E-tjänst.
Man kan tycka och tro att det skulle gå automatiskt via SKV, men ack så är ej fallet. SKV och FK verkar inte prata samma språk.
Både punt 3. och 4. syftar mot att det inte är tillåtet att vara dubbelt registrerad på boende. Ni kan bara ha ett boende. I praktiken går det att göra med lite överlapp, tex att skriva flytten någon månad eller till och med år efter. Ni har rätten att vara på besök i landet i upp till ett halvår, innan Ni är förpliktigad att informera SKV. Vill man göra det enligt regelboken skall man kolla med FKV om överskridande socialförsäkring. - Skaffa boende i Tyskland.
Det här är kanske den knepigaste punkten. Att skaffa boende är inte tvärenkelt. Men Ni måste ha en dokumenterad adress för att kunna registrera dig i landet. Det går att läsa lite utförligare på här: Att hitta bostad - Anmäl dig till tysk sjukförsäkringskassa.
I och med att det går att anmäla ett datum i förhand, kan man göra detta redan i Sverige. Välj det datum som är er första dag Ni bor där. Att inte vara försäkrad är som sagt olagligt. Papper kommer att skickas till den adress Ni anger oavsett om det är Sverige eller Tyskland.
Försäkringskort skickas i tid för inskrivningsdatumet. Ändring av adress kan ske efter verifiering vilket sker via kod som skickas till adressen man är skriven, men man behöver sitt Krankenversichertennummer.
(jag har personlingen "Techniker Krankenkasse" https://www.tk.de/en) - Om Ni har jobberbjudande
Om Ni inte har flyttat ännu, men har jobberbjudande och din arbetsgivare begär ditt IdNr för färdigställande av kontrakt, kan man ansöka om det skriftligen.
Det görs till Bundeszentralamt für Steuern, 53221 Bonn eller per E-Mail till info@identifikationsmerkmal.de
De kommer behöva Namn, födelsedatum och födelseort samt aktuell adress. - (Rekommenderat) Skaffa Klarna-kort
Klarna har inget valutapåslag på betalningar i utländsk valuta. Har man större delen av sin tidigare förmögenhet i SEK på svensk bank så kan det vara lönsamt att skaffa ett kreditkort från Klarna. Kostar inget, fungerar med Google/Apple Pay, innehåller reseförsäkring och lätt administrerat via deras app eller hemsida. Har däremot inga kontantuttag.
Kommer troligen fungera ett tag, sedan inte längre då Ni officiellt måste vara skriven i Sverige för att få använda kortet enligt deras avtal. Men värt det den tiden det går iaf. - a) Läs min sida om Ekonomi. Den för klarar lite hur löner och skatt mm fungerar. Matnyttigt.
b) Om Ni har värdepapper (fonder+aktier mm) på ISK eller KF som ligger på plus - Sälj allt. Om Ni fortfarande vill äga dem, köp dem igen. Det handlar om de olika skattereglerna mellan Sverige och Tyskland och hur vinst beskattas.
De flesta punkterna går att göra även om man redan är i Tyskland, tex. om man hittat kärleken on the go och inte tidigare bestämt sig att stanna. Men tänk på att många brev och liknande trillar in i brevlådan, såsom bekräftelser från SKV. Det kan vara värt med en eftersändning från Adressändring. Detta går inte att göra online när Ni flyttar utomlands, så Ni måste ringa dem.
Väl i Tyskland
- Det första man måste göra är att anmäla sig på adressen. Flyttar man därefter måste man göra ny anmälan. Detta gör man hos "Einwohnermeldeamt" (Registreringsbyrån). För att göra detta behöver man ett dokument från sin hyresvärd som heter "wohnungsgeberbestätigung" (Bekräftelse från hyresvärden). Detta dokument skriver hyresvärden på och verifierar att Ni bor där.
Efter anmälan kommer ditt "Sozialversicherungsnummer" och "Steuer Identifikationsnummer" att trilla ned i brevlådan inom en snar framtid. Räkna med att det kan ta ett par veckor, men ibland går det snabbare.
Inskrivning kan ej skrivas för datum senare än det datumen Ni faktiskt är där. Dvs även om kontraktet säger 1 feb och Ni är där 15 januari, så är det 15 januari som blir inskrivningsdatum. Mötet tar ca 20 min. Räknar Ni med 30min är Ni nog på det gröna. Det ryktas om att vissa ställen har detta som online-tjänst, men räkna inte med att din stad har det.
Till mötet behöver Ni också giltig identifikation.
OBS! Gör man det mer än 2 veckor efter man flyttat, åker man på straffavgift på.
Frågor om anledning till flytt osv kommer att sällas och antecknas. ID kopieras till tyska immigrationsverket.
Är Ni gift? Då registrerar Ni ert äktenskap här. Det bästa är att ta med ett vidimerat och översatt bevis på att Ni är gifta. Det finns flera ekonomiska fördelar med att vara gift i Tyskland. Läs mer om det här: Ekonomi - Skaffa bank
Tysk bank är inte helt nödvändigt, men rekommenderas. Det går att anmäla svensk bank också. Men tänk på att eventuell lön betalas troligen ut i EUR och då åker Ni på valutaväxling både till SEK och sedan tillbaka till EUR när Ni väl använder pengarna.
Kan tipsa om N26 om Ni vill ha enkel, web/appbaserad, engelskspråkig, gratis bank med digitalt Mastercard som går att koppla tex till Google/Apple Pay. (affiliate Länk till N26)
Räkna med att behöva identifiera dig via video-länk där Ni även visar ID. - Har Ni inte jobb, måste Ni anmäla er så fort som möjligt hos "Arbeitsvermittlungen" arbetsförmedlingen. Annars behöver Ni tex betala sjukförsäkringen helt ur egen ficka.
Har Ni jobb kommer jobbet vilja veta Sozialversicherungsnummer, Krankenversichertennummer & Er Steuer ID, såväl som kopia på sjukförsäkringskortet, körkortet, ID-handling och självklart bankuppgifter samt adress. - Skaffa försäkring(ar)
Tyska försäkringarna är inte som svenska. De är mycket mer uppdelade och motsvarande svenska hemförsäkringen som täcker nästan allting, finns inte.
Sidan Hemma i Tyskland beskriver ganska bra och tydligt de olika försäkringarna och vad som rekommenderas.
Sammanfattningsvis rekommenderas: Private-Haftpflicht, Hausratversicherung & Rechtsschutzsversicherung.
Har Ni bil måste nu självklart försäkra dem också och behöver då Kfz-Haftpflichtversicherung
Har Ni djur är det i vissa stater obligatoriskt med försäkring för vissa djur.
Inga kommentarer