Ekonomi - Att deklarera
I Tyskland måste man olikt Sverige som vanlig anställd i Tyskland inte skicka in en deklaration. Din arbetsgivare är skyldig att skicka in din skatteinformation till skattemyndigheten elektroniskt. Med det sagt så rekommenderas det starkt då det ofta finns stora pengar att hämta i skatteåterbäringen.
Är man däremot egenföretagare, måste man (likt Sverige) deklarera sin inkomst varje år.
Deklarationsperioden sträcker sig vanligtvis från början av året fram till den 31 juli nästkommande år.
För att deklarera sin inkomst i kan man antingen använda sig av en pappersblankett som man fyller i för hand, eller så kan man använda sig av en digital tjänst som heter ELSTER (ELektronische STeuerERklärung). Med ELSTER kan man fylla i sin deklaration direkt på skatteverkets webbplats, och man kan även skicka in bilagor och andra dokument digitalt. För att använda ELSTER behöver man dock ha en digital signatur, som man kan skaffa genom att ansöka om en så kallad ELSTER-Zertifikat.
När man deklarerar sin inkomst i Tyskland är det viktigt att man inkluderar all inkomst man har haft under året, inklusive lön, ränteinkomster, kapitalinkomster, och eventuella förmåner från arbetsgivaren. Beroende på vilken typ av inkomst man har kan det även finnas specifika avdrag man kan göra för att minska sin skattesats.
För privatpersoner finns det olika blanketter beroende på vilka inkomster man har och vilka avdrag och bidrag man vill göra. De vanligaste blanketterna är
- Mantelbogen,
- Anlage N (för anställda),
- Anlage Vorsorgeaufwand (för socialförsäkringsavgifter),
- Anlage KAP (för kapitalinkomster)
- Anlage G (för inkomster från jord- och skogsbruk).
Efter att man har skickat in sin deklaration får man en skattebesked från skatteverket, där det framgår hur mycket skatt man ska betala eller om man har rätt till en skatteåterbäring. Det är viktigt att se till att man deklarerar i tid för att undvika eventuella böter eller förseningar.
Avdrag att göra i deklarationen
- Arbetskostnadsavdrag (Arbeitnehmer-Pauschbetrag):
Detta är en standardavdrag som görs automatiskt i inkomstskattedeklarationen för alla anställda som har arbetat minst en månad under året och behöver inte specificeras ytterligare.
Beloppet varierar beroende på inkomst, men kan vara upp till 1 000 euro per år. - Särskilda kostnader (Werbungskosten):
Dessa avdrag omfattar kostnader som uppstår i samband med anställning eller yrkesutbildning. Exempel kan vara resekostnader, arbetskläder, fackföreningsavgifter eller kostnader för yrkesrelaterad litteratur. Det är vanligtvis möjligt att få tillbaka upp till 1 000 euro per år för dessa kostnader. - Hälsovårdsutgifter (außergewöhnliche Belastungen):
Dessa avdrag omfattar kostnader för sjukvård, medicin, tandläkare och andra hälsovårdsutgifter. Avdrag kan göras för kostnader som överstiger en viss tröskel (så kallad "zumutbare Belastung"), vilket varierar beroende på inkomst och familjestorlek.
För att kunna dra av dessa utgifter som "zumutbare Belastung" måste de vara "nödvändiga och ofrånkomliga" för personens dagliga liv, och de får inte täckas av någon annan form av försäkring eller bidrag. - Pensioner och livförsäkringar (Altersvorsorgebeiträge): Detta avdrag omfattar bidrag till pensionssystemet och livförsäkringar. Det maximala avdraget för bidrag till den statliga pensionen (gesetzliche Rentenversicherung) är 25 787 euro per år.
- Hushållstjänster:
Om du har anställt någon för att hjälpa till med hushållsarbete, som städning, tvätt eller trädgårdsarbete, kan du dra av en del av kostnaderna för detta. Detta gäller dock bara om tjänsten utförs i ditt eget hem och om den som utför tjänsten betalar skatt och socialavgifter. - Gåvor till välgörenhet:
Om du har gjort en gåva till en ideell organisation, kyrka eller välgörenhetsorganisation kan du dra av kostnaden för detta upp till en viss gräns. Denna innefattar tex om du betalar kyrkoskatt. - Försäkringar:
Om du har tecknat en sjukförsäkring, ansvarsförsäkring, olycksfallsförsäkring eller andra försäkringar kan du dra av en del av kostnaden för detta. - Resor:
Om du reser i tjänsten eller för att söka arbete kan du dra av kostnaderna för detta. Detta inkluderar transport, logi och mat. - Kostnader för utbildning:
Om du har utbildat dig eller vidareutbildat dig kan du dra av kostnaderna för detta, inklusive utbildningsavgifter, kursmaterial och resor i samband med utbildningen.
Inga kommentarer