Ekonomi - Investeringar och Skatteplanering
Här följer lite information, tips och tankar kring den ekonomiska delen kring värdepapper. Allt ifrån hur de ses ur skattesynvinkel, till vad man kanske bör tänka på vid ut och återflytt, samt hur svenska konton ses av tyska staten.
Klassiska friskrivningen som gäller kring ekonomiskrivelser: Detta är mina personliga åsikter som skrivs och kan inte ses som investeringsrådgivning. Likväl kan det mellan publicering och läsning ha förändrats. Jag får ej betalt för att säga eller rekommendera något om det inte uttryckligen står så. Användning sker på egen risk och Ni förutsätts att själv ta reda på rådande lagstiftningar. Investeringar i värdepapper och dylikt kan man riskera att förlora delar eller hela investeringen.
Hoppa till:
- Kapitalinkomster VS Kapitalvinster
- Skatteplanering och kvittning
- Investeringar Värdepapper
- ISK och Kapitalförsäkringar i Sverige
Kapitalinkomster VS Kapitalvinster.
Det första vi måste göra är att klargöra att det är skillnad på kapitalinkomster och kapitalvinster.
Jag har investeringar både i värdepapper (aktier & fonder), noterade likväl onoterade bolag. Jag har även investeringar i P2P-investeringar via SaveLend (affiliate). Således behövde jag lära mig hur dessa beskattas.
I Tyskland skiljer sig behandlingen av kapitalvinst och kapitalinkomster både i beskattning och avdrag. Här är en beskrivning av skillnaderna och hur de beskattas:
Kapitalinkomster (Kapitalerträge): Kapitalinkomster i Tyskland inkluderar intäkter från
- Räntor,
- Utdelningar
- Kapitalförsäkringar.
Dessa beskattas vanligtvis genom en särskild skatt på kapitalinkomster, kallad Kapitalertragsteuer. Kapitalertragsteuer är en källskatt som dras av direkt från inkomsten vid källan, vanligtvis av den finansiella institutionen som betalar ut inkomsten. För att dra av kapitalinkomster i deklarationen behöver du få ett så kallat intyg över kapitalinkomster (Kapitalertragsteuerbescheinigung) från den betalande institutionen. Det kan kanske vara lite lurigt då med svenskägda företag som kanske inte snackar direkt med Tyska staten och Ni kommer således behöva begära dessa uppgifter från dem för att kunna informera och styrka för tyska beskattningen.
Kapitalvinster (Kapitalgewinne): Kapitalvinst uppstår vid försäljning eller avyttring av kapitaltillgångar, såsom:
- Aktier,
- Fastigheter (observera att hus har egna regler)
- "Andra tillgångar"
Kapitalvinster beskattas som en del av den allmänna inkomstbeskattningen i Tyskland. Skatten på kapitalvinst beror på hur länge du har ägt tillgången:
- Kortfristiga kapitalvinster (Spekulationsgewinne): Om du äger en tillgång i mindre än ett år räknas det som en kortfristig kapitalvinst. Kortfristiga kapitalvinster beskattas enligt din personliga inkomstskattesats. Du kan dra av eventuella kapitalförluster mot kortfristiga kapitalvinster.
- Långsiktiga kapitalvinster (Veräußerungsgewinne): Om du äger en tillgång i minst ett år räknas det som en långsiktig kapitalvinst. Långsiktiga kapitalvinster beskattas med en lägre skattesats än kortfristiga kapitalvinster. För närvarande är skattesatsen för långsiktiga kapitalvinster 25 %. Här kan du också dra av eventuella kapitalförluster mot långsiktiga kapitalvinster.
Skatteplanering och kvittning
Kvittning för kapitalvinster
I Tyskland kan du få skattereduktion för försäljning med förlust av värdepapper genom att utnyttja förlustavdrag. Förlustavdraget kan användas för att minska din skattepliktiga inkomst och därmed minska den totala skatteskulden.
För att kunna dra av förlusten måste vissa villkor uppfyllas. Här är några viktiga punkter att notera:
- Förlustavdrag är endast tillåtet för förluster på realiserade värdepapperstransaktioner och inte för papper som du fortfarande äger.
- Förlustavdrag kan endast göras om värdepapperna har hållits i minst ett år (långsiktigt innehav). För papper som har ägts i mindre än ett år (kortvarigt innehav) är förlustavdrag inte tillåtet.
- Förlustavdrag kan bara göras mot vinst från andra kapitalinkomster, såsom försäljning av andra värdepapper med vinst.
- Förlustavdraget kan endast göras upp till det belopp som motsvarar den faktiska förlusten du har upplevt. Det finns vanligtvis också begränsningar för hur stora förlustavdrag som kan göras på årsbasis.
Förluster från kapitalvinst på aktier (Verlustverrechnungstopf für Aktien): För förluster som uppkommer vid försäljning av aktier gäller en separat begränsning. Den årliga förlustavdragsgränsen för aktieförluster är 10 000 euro för enskilda personer och 20 000 euro för makar som beskattas gemensamt. Det innebär att du kan dra av upp till detta belopp från kapitalvinst på aktier.
Kvittning för Kapitalinkomster
Den årliga förlustavdragsgränsen för kapitalinkomster är 1 000 euro för enskilda personer och 2 000 euro för makar som beskattas gemensamt. Det innebär att du kan dra av upp till detta belopp från vinsten från andra kapitalinkomster, såsom försäljning av värdepapper med vinst.
Beskattningen av P2P-investeringar i Tyskland beror på flera faktorer, inklusive typen av P2P-investering och innehavets längd. Här är några generella riktlinjer:
Räntebetalningar: Om du erhåller räntebetalningar från dina P2P-investeringar betraktas de som kapitalinkomster och beskattas enligt inkomstskattesatserna. Ränteintäkterna ska deklareras i din årsdeklaration.
Kapitalvinster: Om du säljer dina P2P-investeringar och gör en vinst, anses vinsten som kapitalvinst och kan också bli föremål för beskattning. Kapitalvinsten beräknas genom att dra av inköpspriset från försäljningspriset. För att bestämma skattepliktig vinst kan en särskild 12-månadersperiod användas.
De behandlas då ipc som aktier, vilket är ganska logiskt.
Således är det inte möjligt att direkt kvitta ränteinkomster från P2P-utlåning mot förluster som uppstått vid försäljning av aktier. Kapitalinkomster och kapitalvinster behandlas normalt sett separat för beskattning och kvittning av olika inkomster och förluster kan vara begränsad.
Ränteinkomster från P2P-utlåning betraktas som kapitalinkomster och beskattas som sådana. Förluster som uppstår vid försäljning av aktier räknas som kapitalvinster. I allmänhet kan kapitalinkomster bara kvittas mot kapitalförluster av samma typ, det vill säga ränteinkomster kan kvittas mot ränteförluster och kapitalvinster kan kvittas mot kapitalförluster.
Investeringar - Värdepapper
-
Kortfristiga kapitalvinster (Spekulationsgewinne): Tillämpas om Ni äger en tillgång i mindre än ett år. Kortfristiga kapitalvinster beskattas enligt din personliga inkomstskattesats, vilket kan variera från 14 % till 45 %. Med andra ord är skattesatsen för kortfristiga kapitalvinster i praktiken densamma som din vanliga inkomstskattesats.
- Långsiktiga kapitalvinster (Veräußerungsgewinne): Om Ni äger en tillgång i minst ett år räknas det som en långsiktig kapitalvinst. För långsiktiga kapitalvinster är den nuvarande skattesatsen i Tyskland 25 %. Detta är en fast skattesats som tillämpas oavsett din inkomstskattesats.
- Aktier och andelar i vissa tyska företag som är skattebefriade om de har hållits i minst 10 år. Dessa företag måste uppfylla särskilda kriterier för att kvalificera sig för skattebefrielsen.
- Särskilda investeringsfonder, såsom indexfonder, som uppfyller vissa kriterier för att kvalificera sig för skattebefrielse. Dessa fonder måste ha en bred investering i aktier och obligationer och ha en begränsad grad av aktiv förvaltning.
- "Kapitalvinst på delägarrätter som förvaras på ett investeringssparkonto är inte skattepliktig (i Sverige)."
- Dvs vinst vid försäljning. - "Kapitalvinst på kontofrämmande tillgångar som förvaras på ett investeringssparkonto är dock skattepliktig (i Sverige)"
- "En begränsat skattskyldig fysisk person beskattas för den löpande avkastningen på tillgångarna ..."
- Dvs kupongskatt på utdelning (precis som om du i Sverige äger amerikanska aktier) - "Flyttar man tillbaka och blir således obegränsat skatteskyldig åter igen i Sverige, återgår ISK till dess normala beskattning." (loop hole?)
- Kapitalförsäkring skattar Ni dubbelt på eftersom Tyskland inte förstår vad det är. (de har KF, men det är mest för pensionförsäkringar)
- Har Ni tänkt att flytta tillbaka till Sverige någon gång och kör buy and hold-taktiken, är ISK fördelaktigt eftersom det vid återflytt blir det ISK igen och då har Ni inte behövt skatta på hela tiden Ni har dem i din ägo. Skulle Ni ändå vilja sälja på vägens gång, blir det ingen skillnad jämfört med en AF.
- ISK ses som AF för banken men det är irrelevant för SKV. Skatten hänvisas till det land man skattar i. Alltså Tyskland. SKV måste få reda på att det kommer ifrån en ISK.
- Aktier med utdelning kommer behöva skattas på vad de delar ut i Tyskland.
- Om det börjar det närma sig 10 år efter flytt, kolla upp regeln.
- Sälj allting som ligger på plus och köp tillbaka det Ni vill äga. På det viser 0-ställer man inköpskostnaden på sina investeringar. Lättare att hålla koll på.
- För enkelhetens skull rekommenderar jag svenska ackumulerande värdepappersfonder om man vill minimera svensk skatt man betalar som begränsat skatteskyldig.
ISK och Kapitalförsäkringar i Sverige
Om Ni har värdepapper i Sverige och är begränsat skatteskyldig (vilket Ni är som standard om inte skatteverket beslutat annat vid utflytt), så är det de tyska regelverken och skatter som gäller vid handel. Men vi har ju också ISK i Sverige och det är ingenting som tyskarna känner till.
Investeringssparkonto (ISK) & Kapitalförsäkring (KF)
Enligt SKV kan det vara så att vissa banker ej tillåter att äga ISK när man flyttar utomlands. Kontrollera detta med din bank. (Nordnet och Avanza är ok av erfarenhet att äga, men jag kan inte uttala mig om det är OK öppna)
Svar från större nätmäklare:
"Vid flytt utomlands kommer ditt ISK beskattas som ett Aktie- och Fonddepå (AF) så länge Ni inte är obegränsat skatteskyldig i Sverige. Din KF kommer dock beskattas som vanligt."
Så, ISK betraktas som en vanlig AF och beskattas enligt tyska normer baserat på var Ni är bosatt. Men har man ett svenskt KF kommer den alltså fortsätta att beskattas på kapitalet i kapitalförsäkringen. Detta är för att det tekniskt sett inte är Ni som äger aktierna i en KF utan det är försäkringsbolaget som har dem och (som de skriver nedan) tekniskt sett ett svenskt företag som äger värdepapperna. Ni betalar bara tillbaka företaget för skatten, vilket dras från ditt konto, till skillnad från ISK som tar av det i skatten. I 99 fall av 100 så har man troligen svenskt KF om man har via säg Swedbank, Nordnet eller Avanza, då de är svenska. Degiro kanske är ett exempel på en sida som kanske har utländska. Där får Ni kotrollera en gång extra.
När man flyttar kommer eran förvaltare där Ni har ISK skicka information till SKV om att värdepapperna har avyttrat (sålts) och det ser ut som för SKV som att de sålts från ett vanligt AF. Då ska Ni ta bort den bilagan i deklarationen och i "övriga uppgifter" uppmärksamma SKV om att det inte stämmer, utan beror på att Ni blivit utskriven. Jag rekommenderar att dokumentera värdena på dessa då det kanske i framtiden kan vara bra. (time will tell)
Information från Skatteverket gällande obegränsat skatteskyldiga:
Utöver det finns det den sk 10-års-regeln.
"En begränsat skattskyldig fysisk person kan bara beskattas för avyttring av delägarrätter och andelar om den skattskyldiga vid något tillfälle under det kalenderår då avyttringen sker eller under de föregående tio kalenderåren har varit bosatt i Sverige eller stadigvarande vistats här"
Vilket i ISK-sammanhang blir lite komiskt, eftersom de då skulle följa ISK-regler. Vilket betyder att de inte skattas på kapitalvinst/förlust. Alltså, beskattas de inte från Sveriges sidaom de är i ISK.
Summa summarum:
"Särskilda investeringsfonder, såsom indexfonder, som uppfyller vissa kriterier för att kvalificera sig för skattebefrielse. Dessa fonder måste ha en bred investering i aktier och obligationer och ha en begränsad grad av aktiv förvaltning."
SvaraRaderaJag känner till skattebefrielse för guldfonder med möjlighet till fysisk leverans. Men jag har aldrig hört om skattefria indexfonder. Kan du utveckla eller ge källa/exempel?
Har inte hunnit grotta ned mig helt i det. Bara tittat igenom halvsnabbt och diskuterat med en bekant som är Steuerberater.
RaderaDe som kan kvalificera är i kort:
1) Allmänna stiftelser (Allgemeine Stiftungen) är icke-kommersiella stiftelser som har ett allmännyttigt syfte. De kan till exempel stödja välgörenhet, kultur eller forskning.
2) Egna stiftelser (Eigene Stiftungen) är stiftelser som tillhör en juridisk person, till exempel ett företag eller en förening. De kan användas för att främja ändamål som är av intresse för den juridiska personen.
Bundesgesetzblatt (tyska lagsamlingen):
Stiftungensgesetz (stiftelseslagen) från 1994
Ertragsteuergesetz (inkomstskattelagen) från 1977
KfW Stiftung (tyska statens stiftelsesfond)
Deutsches Stiftungszentrum (tyska stiftelsescentret)
"Den årliga förlustavdragsgränsen för aktieförluster är 10 000 euro för enskilda personer och 20 000 euro för makar som beskattas gemensamt." Fel. Det är 1000/2000 EUR.
SvaraRaderaGött! Justerat! Tack!
RaderaVågar inte säga hur siffrorna blev fel, men nu stämmer de enl. ovan. :)