Att Flytta hit - Hitta Bostad

 Att hitta bostad kan vara en riktig utmaning och är troligen en av de svåraste sakerna med att flytta till Tyskland. Övriga saker som behöver göras, typ skriva upp sig för sjukförsäkring mm. (Här kan du läsa hur du gör det), kan man göra lätt från hemmet. 

Skillnader

Till skillnad från Sverige så består majoriteten av alla hyresbostäder av privata hyresvärdar. Det är mycket mer vanligt att vara småskalig hyresvärd med allt från en enstaka lägenhet till de som äger mellan 6 till 50st. Generellt är det svårare att hitta bostad i Tyskland än i Sverige, då det är en mycket större överpopulation i Tyskland. Eftersom det är privat ägda företag som har bostäder, är det upp till hyresvärden själv att välja hyresgäst och är inte låst som en del svenska statligt ägda - som måste ta den med längst kötid. I och med att de privata hyresvärdarna väljer själv, blir det oftast såklart de som har bäst ekonomiskt ställt, har tydlig kommunikation och förväntas att ställa till minst problem. En icket tysk-talande, okänd svensk med konstig valuta som inkomstreferens och inga tyska hyresreferenser, kommer ha det svårt att hitta boende. Visning sker alltid på plats och med ganska kort varsel. Har de inte träffat Er personligen, lär de inte heller välja Er. Detta som Ni förstår skapar en ganska svår situation för de som vill flytta till Tyskland.

I och med den privata övervikten så finns det inte en direkt samlingsplats för att hitta bostäder. Det vanligaste är såklart kontakter, vilket vi kan anta att ingen här har.
Efter det finns det ett antal websidor som främst är de som används för att annonsera:

Vad kan du förvänta dig av ditt boende?

  • I köket ingår INTE något!
    När jag skriver att inget ingår menar jag det. Det är ofta ett helt tomt rum som serveras.
    Ofta har den förra hyresgästen investerat i både spis, kyl, fläkt, köksbänkar och skåp. Dessa kan man ofta få köpa lös, då det sällan finns ett intresse att ta dessa vidare till nästa lägenhet eftersom de knappast passar lika bra där. Ibland är det obligatoriskt att köpa köket.
    Helt enkelt: Var beredd för att punga ut för ett nytt kök.

  • Högre hyra
    Privat hyressättning i kombination med låg tillgång till lägenheter skapar den klassiska "Tillgång och efterfrågan". Det finns viss laglig reglering som gör att de inte får ha för hög hyra, men generellt får Ni absolut räkna med högre hyra än Ni gör i Sverige. Självklar är detta beroende på var Ni jämför med i Sverige, på samma sätt som detta beror på var Ni flyttar. 

  • Lägre standard.
    Generellt är hus ganska gamla i Tyskland. Eller iaf från mitten av 1940-talet av någon anledning ingen vill tala om. Detta gör att husen generellt har lägre standard. Räkna med mindre ljudisolering (Vi hör katten krafsa på grannens ytterdörr tex), äldre eldragningar och gamla proppskåp samt vitmålade väggar där tapeten håller på att lossna pga 15 lager färg.

  • Deposition
    Räkna med en 3-månaders deposition. Denna ska Ni såklart få tillbaka när Ni flyttar, men inte alltid så lätt tyvärr.

  • Kallhyra
    Nästan ingen lägenhet i Tyskland har varmhyra som vi räknar med i majoriteten av alla lägenheter i Sverige. Värmen samt varmvattnet läggs ovanpå din kallhyra och baseras på din förbrukning med förstkottsbetalning och likt elen nedan kontrolleras förbrukningen en gång per år och man får komplettera om man betalat för lite alternativt tillbaka pengar om man betalat för mycket. Det är hyresvärden som iaf från början sätter siffran på uppskattad förbrukning. 
    Har Ni varmvattenberedare i lägenheten så står Ni såklart själva för den kostnaden och den landar då istället på el- eller gasförbrukningen. 

  • Hyra + övrigt.
    Ett vanligt upplägg är att Ni har en grundhyra på låt oss säga 1000 EUR. Sedan tillkommer övriga kostnader, Nebenkosten. Denna kan tex inkludera sopavgift, trapphusstädning, vatten och avlopp, underhåll eller försäkringar.

  • Dyr el
    Elen i Tyskland är ca 10ggr så dyr som i Sverige. I skrivande stund har vi elavtal på 36.8cent/kWh. Vilket kan jämföras med mina föräldrar som har 3 öre = 0.3 cent/kwh
    Elen betalas i förskott baserat på vad Ni uppskattar att Er förbrukning är under året. Lite som svenska skattesystemet. Efter ett år får Ni en avräkning där Ni får tillbaka pengar om Ni betalat för mycket, likväl får komplettera om Ni betalat för lite. 

  • Styrkande dokument
    Räkna med att hyresvärden kommer vilja ha information om kompletta namn, nuvarande boende, inkomst, personer, djur, bankutdrag och ibland passfoton. Förbered gärna ett personligt brev med familjefoto, likt jobbsökande att skicka med, det hjälper. 

Övriga tips: 

  • Visa intresse direkt
    När man hittar en bostad som passar ens kriterier, är det viktigt att visa intresse direkt. Detta kan innebära att man skickar ett e-postmeddelande eller ringer upp mäklaren eller hyresvärden så snart som möjligt. Det är också en bra idé att ha alla dokument som behövs för att ansöka om bostaden redo, som exempelvis referenser, anställningsintyg och kreditupplysning.

  • Var flexibel
    Att hitta en bostad i Tyskland kan ta tid, så det är viktigt att vara flexibel. Om man har svårt att hitta en bostad i sitt önskade område, kan man överväga att leta efter bostäder i andra områden eller att bo i en delad lägenhet tills man hittar något mer permanent.

  • Är du student?
    Leta delade lägenheter sk. WG "WohnungsGemeinschaft". Detta är väldigt vanligt i Tyskland och det finns faktiskt de som långt in i livet fortfarande bor i delade lägenheter.

Inga kommentarer

Använder Blogger.