Husjakten 1/2 - Drömmen & Lägeskontroll
Att köpa hus är många dröm här i livet. Så äre det till viss del även i våran lilla familj. Att kunna sätta sig ute på verandan och tårna ned i det oklippta gräset för att ha dåligt samvete över stupröret som man provisoriskt lagade med buntband förra hösten - för att man skulle ju fixa det till helgen! Ah de feeling!
Själv kommer man från landet från en relativt stor familj, å ja. det var kor runt hörnet. Vi bodde i ett stort hus med vardagsrum större än mina första 3 lägenheter gemensamt samt en gräsmatta som av någon anledning alltid behövde klippas å ändå som ut som fan...
Damen, hon drömmer lätt om den där svenska drömmen med det röda huset med vita knutar, en stor trädgård för egenodlat, å att barfota (don't get any idéas now!) kunna springa till sjön för att ta ett dopp i månskenet.
Vi båda ser friheten i att kunna öppna dörren och släppa ut de små för att springa på eget bevåg, utan att vi ska behöva frukta om det kommer någon bil när de ska över vägen till lekplatsen som vi faktiskt har just utanför våran nuvarande lya.
https://www.australianmodeller.com.au/collections/structures/products/kibri-38840-swedish-house-red-ho-scale |
Men det är ju den svenska idyllen. Livet på landet med de 3 Vna är ju Sverigedrömmen. Nu bor vi i Tyskland en trappa upp, med lutande tak, trånga fönster och utan balking. Tanken är väl också att vi ska vara kvar i Tyskland ett tag framöver. Då borde inte det tillhöra omöjligheten att hitta ett hus som matchar våra önskemål sånär på't iaf?
Så vad finns det egentligen? Nu måste man ta några saker i beaktande. Vi bor i Norra Tyskland, så utbudet är faktiskt bättre än många delar i söder. Vi bor tämligen nära Hamburg, så priserna drar iväg lite då jämfört om man flyttade ytterligare 30-40 min nordväst. Men generellt kan jag tycka att utbudet är ganska sparsamt om man säger så. Det finns några typhus som matchar de flesta i beskrivning.
Radhuset - Inget nytt begrepp direkt och alla känner nog till konceptet. Det ihoptryckta boendet där man kan ta på husets båda "ytter"väggar om man lägger sig raklång på golvet. Men husen här är nog ytterligare ihoptryckt än vad vi är vana vid i Sverige. Liknar mer de engelska radhusen och skulle inte förvåna mig om infuenserna kommer från varandra eller iaf från samma källa.
Kvadratmeterna når upp till rågade 75m2 och tomten ungefär samma. Har man tur hittar man någon mer vidsträckt tomt där man får en trädgård på 2x40m. Planlösningen är ofta densamma. Kök och vardagsrum på bottenvåningen. Gästtoa, Sov1 och sov 2 på övervåningen. I källaren hittar man ofta Master Badrum samt förvaringsutrymme där man iaf kan gömma tvätten. Detta förutsatt att det finns källare över huvud taget alltså. Annars landar det där Badrummet en trappa upp.
Har man tur hittar man något ställe med utbyggd vind där man i framtiden kan trycka in en sömndrucken tonåring. Annars får man nöja sig med 3 RoK med kanske källare då. Villan är ibland anslutet till det loka om än sällsynta fjärrvärmenätet, men ofta gasuppvärmt.
Parhuset - Bättre än ett radhus kan tänkas iaf. Det finns däremot väldiga likheter. Kvadratmeterna kanske sträcker sig upp till någonstans kring dryga 90-talet och planlösningen är till stor del densamma. Kök och vardagsrum på bottenvåningen, men här har de kanske lyckats trycka in gästtoa i allafall.
Sov1 och Sov2 på övervåningen. Stora skillnaden är att man kanske har större veranda och en carport att rulla i bensinslukaren i. Hur värmer man upp en sådan kåk då? Miljövänliga Tyskland använder såklart deras mest naturvänliga alternativ de kan hitta. OLJA! Antagligen rysk också..
- De är nedslitna. Riktigt nedslitna. Vi snackar helrenoving av 90% av alla som ligger ute.
- De är såklart i fel del av köping. Så gåre väl om man bor i ett land med 10ggr så hög folktäthet.
(SWE har 25prs/km2, GER har 238prs/km2) - Energivärdena är rent åt h.vete. Vad sägs om ett fint litet energivärde på nästan 300kWh/m2? Som taget! Isoerling är något nytt påfund som de just börjar fatta med energikrisen onno 2022.
- De är förbannat dyra.
Det är klart att du kan hitta ett toppmodernt hus med Energiklass C-D någonstans. Placerat någonstans inte allt för långt ifrån någon typ av anslutning av det kommunala vägnätet. Men du får ju punga ut ganska rejäla lappar för det.
Fram till och med 2019 krävdes att nybyggda småhus skulle uppfylla EnEV 2016-standarder, vilket innebar att byggnader inte fick ha en primärenergikonsumtion på mer än 100 kWh/m² per år (mellan C-D alltså).
Från och med den 1 november 2020 gäller dock nya standarder enligt EnEV 2018, vilket innebär att byggnader inte får ha en primärenergikonsumtion på mer än 85 kWh/m² per år. Alltså: C.
Tittar vi ärligt på det är det inte direkt en strålande. Vi snackar inte att vi letar efter den där 5-hektarstomten direkt och anser oss inte heller vara särskilt kinkiga. Ett hus med rum nog för oss själva, 1 rum till vardera av barnen och att inte behöva slå lilltån varje gång jag går runt ett hörn. Jag har personligen inte emot lite renovering men kanske inte att blåsa ut hela huset.
Sedan kommer vi till ekonomifrågan.. men det tar vi nästa vecka!
Leave a Comment