Svar från SKV gällande Direktversicherung
Direktversicherung är en form av företagspension i Tyskland som infördes i början av 1920-talet. Det var ett sätt för arbetsgivare att erbjuda en pension till sina anställda genom att teckna en livförsäkring i de anställdas namn. Denna förmån var ursprungligen avsedd för högre tjänstemän och ledare, men infördes senare även för arbetare och andra anställda och har blivit allt vanligare som en del av det tyska pensionssystemet.
För att förklara det enkelt så är det ett fondsparande som dras automatiskt från bruttolönen. Arbetsgivaren måste även knuffa in 15% extra av vad man själv trycker in (upp till något tak). Sedan kan man välja hur man vill få ut det när man tar pension. Antingen lite per månad, eller allting i en klumpsumma. Då måste man såklart skatta på det.
Fördelarna blir att man slipper skatta över 40% på en gång, man minskar sin nettolön vilket minskar sin skattesats, samt att man får en liten extra kick av arbetsgivaren.
Nackdelen är att man minskar sin nettoinkomst och därmed eventuell sjukersättning, föräldrapenning och dylikt. Sedan gömmer det sig en hel del tråkiga avgifter också.
Jag blev erbjuden en via mitt jobb och har försökt gräva lite vad som händer om man skulle flytta tillbaka till Sverige. Det har inneburit lite kontakt med SKV för att försöka få förklarat hur det faktiskt hänger ihop.
"Vi har viss praxis kring en del utländska pensioner, men just Direktversicherung har vi dessvärre inget specifikt om."
Hur de nu inte kan ha någon praxis på detta som funnits i över 100 år är för mig helt oförståeligt. Kan ju knappast vara så att det inte finns någon som jobbat i Tyskland och sedan flyttat till Sverige innan de pensionerar sig?..
"För att kunna ge ett svar behöver vi ta reda på vad det är för typ av pension. Du skriver att pensionen betalas ut av ett försäkringsbolag. Är det en livförsäkring? En utländsk livförsäkring anses antingen vara en pensionsförsäkring eller en kapitalförsäkring. Beskattningen beror på vilken typ av försäkring det anses vara."
Jaha? Vem bestämmer vilken typ av försäkring det ANSES vara då? Måste ju vara SKV själva... Så varför har de ingen praxis på det?
"Om försäkringen uppfyller förutsättningarna för att anses vara en pensionsförsäkring räknas all ersättning som betalas ut från denna som pension. Detta gäller oavsett hur ersättningen betalas ut. Pension beskattas i inkomstslaget tjänst. Skatten beror bl.a. på vilken skattetabell du tillhör, samt hur stora dina övriga inkomster är."
Så om det är en pension, beskattas den som pension. Surprise?
"I länken nedan kan du läsa om förutsättningarna som ska vara uppfyllda för att en försäkring ska anses vara en pensionsförsäkring: Länken nedan"
Ska ju påpekas att jag gav all information jag hade gällande försäkringen och hoppades på att det skulle räcka för att få svar. Men tydligen är svaret lite tvetydligt..
"Om försäkringen inte uppfyller förutsättningarna ovan anses den istället vara en kapitalförsäkring. Utbetalningar från en utländsk kapitalförsäkring är skattefria i Sverige."
Skulle ju inte klaga om den ses som kapitalförsäkring istället för pension. Sparar ju ganska många fina procent.
Egen research på annat håll:
En Direktversicherung kan ses som både en pensionsförsäkring och en kapitalförsäkring. Detta beror på hur försäkringen utformas och vad försäkringstagaren väljer. Vanligtvis är syftet med en Direktversicherung att bygga upp en extra pensionsförmån utöver den allmänna statliga pensionen, och i detta avseende fungerar den som en pensionsförsäkring. Men det är också möjligt att välja en Direktversicherung som ger utbetalning som engångsbelopp istället för en livslång pension, vilket i så fall skulle göra den mer som en kapitalförsäkring.
Således kan en Direktversicherung i Tyskland vara både en pensionsförsäkring och en kapitalförsäkring beroende på dess utformning och syfte.
Leave a Comment