Vardagssvenssons flykt från magsjuka TL:DR (1/2)

 Låt mig måla upp en bild av två dagar i en svennes liv med början på helgen.
Vi döper vår karaktär till könsneutrala "Sam", så får Ni föreställa Er vilken lagom persona Ni vill. Om Ni önskar att inbilla Er att det är veganskt kött vi talar om, är Ni välkommen att föreställa Er det. Jag har inget emot veganer, sålänge de ej betar på min gräsmatta. Med tanke på att jag inte har någon egen gräsmatta så är även det svårt att uppnå. 

Vardagar i Sams liv är ganska enkla när det kommer till matlagning. Halvfabrikat, Mamma scans köttbullar, fiskpinnar, blodpudding, någon överbliven Kronfågelns kyckling som värms upp tillsammans med nykokta kolhydrater, typ pären eller gammeldagsmakaroner. Lite ketchup, remuladsås eller hamburgasås på sidan sådär enkelt huh?


Men nu, föreställ Er att det är helg och Sam lagar middag en lördag eftermiddag. Grönsakerna är köpta på storköpet i torsdags och plockas majoriteten från kylen, hackas upp och slängs i salladen. Några varor fuskar Sam med och har i en Findus grönsaks-frysmix för att ångkokas. Mejerivarorna tar Sam direkt ur kylen, mäter upp i decilitermått och slänger in i mixen. Mellanmjölken och dess syskon ställs direkt in i kylskåpet igen. Kryddor doseras i matskedar, teskedar och kryddmått. VeganÄlgfärsen har Sam har skjutit i somras och tagit upp från frysen dagen innan för att den ska tina långsamt och bidra kyleffekten till kylen. De kokta färskpärena kommer självklart från landet. Skala är för pussies. 


Det tar lite tid, men all mat är färdigt samtidigt ±5 minuter. Sallad, kolhydrater, VeganÄlgkött och sås. Glutenfria baguetter med smör och ost servas också. Slänger säkert in någon flaska rött på bordet också. Fint ska det va'.

Maten dukas fram och slukas med gusto, men eftersom Sam är en flitig liten odefinierbar könsneutral filur, har Sam självklart gjort nog för både sig själv, besöket, grannen, kompaniet, katten och hunden likväl som matlådor för ett par dagar under veckan som kommer. 

Så fort alla har ätit klart, städas kylvarorna undan till kylen, maten lastas i matlådor och markeras med frystejp. Överbliven mat sorteras och vid behov fryses in.



Eftersom allting fortfarande är lite varmt, ställs alla lådor på bänken över respektives lock med en 45° vinkel, så maten kan kylas snabbare inför flytten till kallare breddgrader. När de svalnat flyttas de därefter till respektives viloplats i kyl eller frys. Stora kastruller som är inbrända onödigt jobba att diska blötläggs,  mindre saker hamnar i diskmaskinen och knivar, trämaterial (om man ej är barbar) o dyl diskas för hand. 

Inte så ovanlig middagsrutin tänker jag mig? Ingen magsjuka här inte. Allting har ställts in i kylen så fort som möjligt och allt är i ordning. Sam, kan lägga sig med gott samvete. 

Morgen efter går Sam självklart till jobbet. Det äventyret kan man läsa om en nästa gång. Låt oss hålla det kort för att undvika en TL:DR. Del 1 avklarad.


Inga kommentarer

Använder Blogger.